Edge of Field and Meadows

Edge of Field and Meadows

Levertijd 3-5 dagen
€ 164,53
incl. BTW

Deze compositie van Rob Goorhuis gaat over drie mannen, wier namen nauw verbonden zijn met het Friese dorp Witmarsum.
Het zijn heel verschillende figuren, hoewel er in hun karakters ook wel overeenkomsten zijn. Alle drie de heren hebben zich tot op grote hoogte ontwikkeld, zelfs internationaal, en zijn een symbool geworden voor de door hen verwezenlijkte hun idealen.

Aantal

rightbanner

rightbanner1

Tusken bou en greiden 

1. Gysbert Japicx, de belangrijkste Friese renaissanceschrijver leefde van 1603 tot 1666. Geboortig van Bolsward, werd hij schoolmeester en voorzanger in o.a. Witmarsum. Zijn grote betekenis is dat hij de Friese taal, die rond 1580 als rechts- en bestuurstaal had afgedaan, weer een plaats gaf tussen de Europese cultuurtalen. De taal en spelling van Gysbert Japicx vormen de basis voor de hedendaagse Friese schrijftaal. In 1947 is door Gedeputeerde Staten van Fryslân een belangrijke literatuurprijs naar hem genoemd.
Het eerste deel van de compositie is gebaseerd op Japicx’s gedicht “By ’t opgean fan ‘e sinne”. De bloemrijke beschrijving van de natuur en het opgaan van de zon worden in een soort Pastorale uitgebeeld. Door middel van stijgende lijnen in de melodie tegen een horizontale achtergrond wordt het opkomen van de zon beschreven.
In het koper klinkt de vreugde over alles wat de zon teweegbrengt: Wolkom freugde fan ‘e wrâld!

2. Menno Simons werd in Witmarsum geboren in 1496. Hij volgde een priesteropleiding en werd pastoor in zijn geboortedorp. Het was de woelige tijd van de reformatie. Simons voelde zich aangetrokken tot het verboden geloof van de dopers en stapte uit het katholieke ambt.
Menno Simons publiceerde vele geschriften, waarin hij zijn visie op de Christelijke leer verkondigde. Zijn leer verbreidde zich over de hele wereld tot in Noord-Amerika en Afrika.

Datasheet

Componist
Rob Goorhuis
Graad
3
Instrumentatie
Fanfare
Tijdsduur
10:30
Muziekgenre
Concert/Concours
Repertorium
4e Divisie

16 same category products: